http://open.spotify.com/track/5O6PE0zhiP0FcLNSJ5q41S

Jag vaknade denna morgon av att luften i mitt rum var isande kall. Jag kände näsan rinna och såg till min förskräckelse att det var blod när jag väl såg mig i spegeln. Näsblod är inget jag ofta lider av men det är icke heller något jag lider av att sakna.

Till morgonmål blev det min dagliga frukostdryck bestående av blåbär, banan och naturell youghurt. Jag kan varmt rekommendera den kombinationen.

Dagen spenderades annars med att läsa i Nozicka "Anarki, stat och utopi". En mycket intressant bok som behandlar många moraliska spörsmål, som författaren på ett entusiasmerande sätt beskriver. Dock vet jag tidvis icke om jag skall skratta eller gråta när han drar exempel som att:

om jorden är överbefolkad, och det inte finns någon mat men ett överskott av barn, är det då rätt att inmundiga dessa barn? Eller...

om din största önskan är att slå med ditt slagträ, och den enda platsen där du kan göra detta är alldeles intill en levande ko. Är det då rätt att slå med slagträet intill sagda ko även om du garanterat kommer att krossa kons skalle?

Det är brutala exempel, ingen tvekan om saken. Men de väcker dock ändå en diskussion, eller manar till reflektion, speciellt när det kommer till hur man skall värdera människor och djur. Är alla människor lika värda oavsett härkomst, är djur lika mycket värda som människor? Är en människa värd mer än en växt och är ett djur värt mer än en växt? Om det fanns intelligenta rymdvarelser, som skulle ligga på en utvecklingsnivå långt över oss människor, skulle de då vara mer värda än oss? Nozick fortsätter i en oändlighet med dessa frågor.

Eftersom det icke fanns något sevärt på TV så såg jag på en dokumentär på SVT Play. Här är länken till den: http://svtplay.se/v/1695905/dokumentar/long_distance_love?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1712839/sb,p115254,1,f,-1 Den heter "Long Distance Love" och finns tillgänglig till den 21 oktober. Så här beskriver SVT dokumentären:

"I denna hyllade och gripande dokumentär möter vi den 18-årige unge mannen Alisher som är bosatt i Kirgizistan. Som så många andra drömmer han om att träffa den stora kärleken, och en varm sommardag gifter han sig med Dildora. Men lyckan blir kortvarig när Alisher inser att han måste ge sig till Moskva för att kunna försörja sin familj."

Jag kan verkligen rekommendera denna dokumentär. Den kanske inte låter så intressant men den är verkligen det, och den beskriver hur hemskt det är för denna unge man att försöka försörja sin lilla familj.

Things to tell in galore

* Medeltidsdagarna i Arboga:

Innan skolan började åkte mamma, jag och Jocke till medeltidsdagarna i Arboga. Det var verkligen helt extremt varmt där och massvis av människor. Givetvis köpte vi mjöd där (vilken upplysningsvis var försvinnande delikat), och så även brända mandlar, hemgjora klubbor, korv, bröd m.m. Mycket trevligt var det, speciellt trevligt var att så många av Arbogas invånare var utklädda, samt att stadens äldre delar var medeltidstypiskt utsmyckade.



* Bio - Harry Potter och halvblodsprinsen:

Helt godtagbar film. Lite småläskig med sådana där små överraskningseffekter. Men man får ju hålla i tanken att detta är en läskigare variant av en barnfilm. Jag och Jocke tror att vi har listat ut hur sista filmen ska sluta! Vi får se om vi gissar rätt. Vi har inte läst böckerna alls faktiskt.

* MUF:s arbetsstämma:

Det var mycket trevligt att få åka som ombud till arbetsstämman som var på Ekerö. Det var dock otroligt krångligt att ta sig ut till konferensstället, bussarna gick bara en eller två gånger i timmen! Det var otroligt många intressanta motioner som vi gick igenom, trodde aldrig att vi skulle hinna med så många med tanke på hur lång tid propositionerna tog! Sedan var det givetvis bankett och dagen efter utcheck innan 09.00, vilket var rätt hårt efter en bankett! Nedan är en bild på mig från banketten.




* Inköp av förlovningsringar:

Spontana som vi är så gick Jocke och jag och köpte förlovningsringar. Men som vanligt så ville vi inte göra som alla andra, så vi tog för det första inte ringar som hörde ihop. Jag fick välja vilken ring jag ville och valde en som egentligen ska vara en vigselring eller liknande. Jocke valde bara en enkel slät. Nu väntar vi på att de ska graveras. Nedan kan du se en bild på min fina ring! Den är i 18K guld med elva små diamanter :D



* Min kandidatuppsats:

Otroligt nog har min kandidatuppsats äntligen blivit godkänd. Om du är intresserad kan du läsa uppsatsens slutsats nedan. Vid behov av en närmare läsning av min uppsats kan jag gärna skicka dig den!

De slutsatser som kan dras utifrån analysen som genomförts i denna uppsats är att min hypotes om att Jane förtrycks på grund av sin klasstillhörighet uppfylls. Jag förmodade även att det skulle förekomma explicita såväl som implicita budskap i berättelsen. De mer explicita budskapen som förekom kan kopplas till min andra frågeställning som ställdes i denna uppsats; nämligen om det viktorianska samhällets synsätt på kvinnan påverkar Jane Eyres ideologi. Boken kan anses förmedla ett budskap där kvinnans plats i hemmet, hennes dygd och hennes välgörande inflytande på sin make framhålls som något mycket viktigt. Tidvis i berättelsen är dessa attribut något som passar bra in på Jane, hon är i det stora hela en god representant för den viktorianska kvinnan. Att hon påverkats av det samhälle som hon föreställs leva i kan inte förnekas, då hon både genom tanke såväl som muntligt förmedlar sina tankar om vikten av att kvinnan känner sin plats och att det rena och lagliga äktenskapen mellan en man och kvinna är det enda rätta. Så långt kan man tycka sig kunna tolka denna fiktiva karaktär som denna hjältinna är.  Undersökningen i uppsatsen har dock visat att det inte är fullt så enkelt att göra en sådan sammanfattning av vår hjältinna. Jag nämnde ovan att det förekommer implicita budskap i verket. Om det viktorianska kvinnoidealet kan anses vara en del av Janes ideologi finns det även en annan intressant aspekt att ta upp när det kommer till hennes ideologi. Det förekommer mer komplicerade sidor hos Jane, nämligen de som förmedlar verkets tidigare nämnda dolda budskap. Dessa dolda budskap förkunnar att Jane i själva verket inte alls är den lugna och dygdiga kvinna som hon först kanske verkar vara. Hon nämner då och då i förbifarten att hon vill bryta sig ut ur det liv i beroendeförhållande som hon lever i, för att leva ett självständigt och fritt liv. Hon vill bli respekterad som den hon är, oavsett sitt kön och den samhällsklass hon tillhör. Hon pendlar mellan att se sig som likvärdig med sitt livs kärlek Rochester, och att å andra sidan se honom som sin arbetsgivare och inget mer.

En viktig, och alltså kanske dold, del av Janes ideologi handlar om att hon egentligen inte alls accepterar hur det viktorianska samhället försöker positionera henne på samhällsskalan. Eller kanske snarare hur klassamhället försöker kategorisera henne.

Något som förstärker Janes ambivalens är hennes osäkerhet på vilken samhällsklass hon tillhör. Förklaringen till denna osäkerhet kan vara att Jane i verket hela tiden flyter mellan olika samhällsklasser. Här kommer min första frågeställning in i bilden; nämligen om Jane förtrycks på grund av sin klasstillhörighet, och inte bara för att hon är kvinna.

Samhället som konstruktion placerar hela tiden Jane i ett visst fack beroende på de tillgångar hon har, och beroende på om hon har behov av en annan karaktärs välvilja för att överleva. De karaktärer som Jane är beroende av i verket, och även de som står över henne klassmässigt, förtrycker henne genom att behandla henne illa, såväl psykiskt som med stötande ord, som fysiskt med slag och sparkar. Dessa karaktärer har större  materiella tillgångar än vad Jane har, de är inte beroende av någon och de har i princip friheten att göra vad de vill. De kan misshandla Janes psyke och kropp hur de vill, för de hotas inte av att kastas ut på gatan, vilket Jane gör om hon hamnar i olag med de hon är beroende av.

Klassamhället, och de karaktärer som är en del av det, är alltså en stor orsak till att Jane förtrycks. Det ständiga motstånd som Jane upplever för att hon är fattig blir ett bevis för klassförtryckets stora betydelse i verket. Jane förtrycks således inte enbart för att hon är kvinna, utan även för att hon är fattig och föräldralös.

 Jane har ett behov av att göra revolution mot klassförtrycket, dessa känslor ger sig till känna som en under ytan okonventionell och frihetstörstande personlighet som dock mattas av i slutet av verket, då hennes stora arv tydligt positionerar henne på klasskalan och ger henne det lugn och den frihet hon sökt genom hela verket.

Ekonomins roll är tydlig i verket, tillgången på kapital är det som mer än något annat i verket påverkar Janes liv. Det som i störst mån påverkar karaktärerna i verket är deras ekonomiska situation, och vilken samhällsklass de tillhör.

För att analysera Jane som karaktär räcker det alltså inte att enbart använda sig av feminismen.  Det är inte enbart männen som förtrycker Jane, hon förtrycks även för sin klasstillhörighet. Därför kan inte marxismen uteslutas ur analysen av verket eftersom det genomsyras av klassproblematik.


RSS 2.0